Totaal aantal pageviews

zondag, juni 11, 2017

13e Kippenloop 10-6-2017 / 28 km

Voor de derde keer op rij en zeven keer in totaal loop ik vandaag weer de Kippenloop in Katwijk. Dat is een sponsortocht voor het KWF. De loop is genoemd naar Gijs van den Oever, een wandelaar die als bijnaam "De Kip" had, hij was een geliefd persoon in Katwijk en is in 2004 gestorven aan kanker. Zijn vrienden wilden hem in 2005 eren door een wandeltocht te organiseren, dit is uitgegroeid tot een groot evenement, er mogen maximaal 6000 personen meelopen. Vorig jaar was de totale opbrengst € 270.000!!
In 2007 deed ik voor het eerst mee en de route is nog steeds hetzelfde wat ik persoonlijk wel jammer vind maar het is wel een mooie route, over strand en door de duinen weer terug.

Ik ga deze zaterdagochtend al vroeg op pad omdat mijn wandelvrienden Hetty en Andre de 42 km lopen en vroeg willen starten, om 6.45 uur. Ik ruil mijn startkaart om voor 42 km, ik zie wel hoe het gaat. We kunnen nu in ieder geval samen starten. Bij de koffietent zie ik een paar kennissen en terwijl ik met hen sta te kletsen komen Hetty en Andre er al aan, Anja is ook meegekomen, een wandelvriendin van Hetty. En zo starten we precies om 6.45 uur de wandeltocht, met een ommetje door de duinen lopen we richting het strand en de eerste verzorgingspost waar koffie en een krentenbol te krijgen is. We nemen een bakkie maar gaan niet zitten, er is nog maar 4,8 km afgelegd.
Er is mooi weer voorspeld maar tot nu toe ben ik nog blij met mijn jackje, er staat een straffe wind en het is droog! Tot aan de volgende rust lopen we gezellig kletsend langs de vloedlijn waar het eb is, dus het loopt lekker door. We zien zelfs een zwemmer in de branding, zijn kleding ligt op het strand.

De strandopgang naar het Wassenaarse duin op 9 km is de volgende stempelpost waar we een banaan krijgen en een flesje Sourcy. Heerlijk even bijkomen, er is een bankje vrij op het terras. Gezellige muziek klinkt uit de speakers en gelukkig nog geen rijen bij het toilet, het is niet druk met 42 km wandelaars.

Na deze rust gaan we de duinen in, hetzelfde als alle andere keren. Echter deze keer ga ik bij de splitsing 25-42 km de andere kant op dus dit keer is de route toch een stukje anders dan anders. We komen een paar bunkers tegen en zgn. drakentanden en en daar worden veel foto's van gemaakt. Het is heerlijk lopen in de duinen, al zijn de paden wel onverhard en niet echt vlak en mijn knie gaat een beetje opspelen. Ik besluit bij de "kippenpotenrust" de route van 25 te lopen. Hier komen we Andre Hetty en Anja weer tegen, die zitten er al een tijdje en gaan weer door als wij onze kippenpootjes gaan oppeuzelen. Ze zijn dit keer wel erg klein en daarom krijgen we er drie na het inleveren van een bonnetje. Ze smaken heerlijk!!

Het is hier heel gezellig maar we moeten door en na een sanitaire stop doen we dat ook. Dit laatste stukje is ook weer hetzelfde, best saai lopen zo langs de weg. En dan gaan we gelukkig weer de duinen in. Daar zien we in de verte een observatiebunker. Ik ben daar altijd aan voorbij gelopen maar nu hebben we tijd genoeg en besluiten het klimmetje naar boven te doen om er te kijken. Het is een pittige klim maar we worden beloond met een fenomenaal uitzicht! Het is helder weer en kunnen best ver kijken, we zien de wandelaars als kleine stipjes aan de horizon voorbij schuifelen.

Na deze onderbreking nemen we de trap weer terug naar beneden om aan te sluiten in de stoet wandelaars die naar de laatste verzorgingspost lopen, de kippensoep wacht!
We nemen heel even de tijd om dit lekkere soepje tot ons te nemen om vervolgens de laatste km's naar de finish te lopen. Die is sinds een paar jaar niet meer op de boulevard maar in het centrum van Katwijk en dat vind ik erg jammer. Veel te druk!!

Met een bonnetje krijgen we een medaille en we halen een sticker voor het wandelboekje maar de rij voor de gratis kibbeling of haring is zo ontzettend lang dat we besluiten om een finishdrankje te halen in een strandtent, een heerlijk einde van een zonnige en gezellige wandeldag.
Op de website lees ik dat er dit jaar een record bedrag van € 300.000 is opgehaald!! Ik wil alle vrijwilligers en organisatie weer bedanken voor deze mooie en goed georganiseerde wandeltocht. En alle wandelaars bedankt boor het doneren! Mijn maatjes bedank ik voor het lachen!!!
klikkerdeklik en zie hier meer foto's

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Ineke,

Wat heb je de kippenloop weer mooi en goed beschreven!
Ik ben er nooit meer aan toe gekomen om deze wandeltocht te wandelen.
Daar ik dat toch heel graag had gewild.
Maar zoals je hem beschrijft, heb ik het gevoel dat ik hem in gedachte meeloop.
Prachtig zee, strand, duinen alle ingrediënten aanwezig voor een hele fijne tocht.

Groeten,
Jan