Totaal aantal pageviews

zondag, mei 06, 2012

Dordrecht Bevrijdingsmars 5 mei 2012Dordrecht is met zijn 118.902 inwoners (1 februari 2012, bron: CBS) de vierde stad van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De grootstedelijke agglomeratie Drechtsteden, waar Dordrecht deel van uitmaakt, is met ongeveer 280.000 inwoners de 9de van Nederland. De stad ligt op de plaats waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas. De gemeente Dordrecht omvat het gehele Eiland van Dordrecht. De bewoners van Dordrecht noemen hun stad veelal Dordt. De schrijfwijze "Dordtrecht" wordt ook nog veel gebruikt.
Dordrecht werd voor het eerst vermeld in een tekst uit de twaalfde eeuw, toen de stad nog werd aangeduid als Thuredrech, en kreeg in 1220 stadsrechten. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich als belangrijke handelstad en stapelplaats en was het één van de zes grote steden van Holland. Later nam het belang van de stad af, maar de binnenstad herinnert nog altijd aan dit rijke verleden.
Op grond van zijn oude papieren maakt Dordrecht er sedert lang aanspraak op de oudste stad van Holland te zijn. Door haar strategische ligging en het verkrijgen van stapelrecht in 1299 ontwikkelde de stad zich tot een belangrijke stapelplaats. Dordrecht verhandelde vooral wijn, hout en graan
Aldus een gedeelte over Dordrecht in Wikipedia.

En die binnenstad krijgen wij volop te zien met deze wandeling! En met de uitleg van Larissa wordt het nog interessanter.
Wij spreken af om samen met Leo deze wandeling te maken, de start is vanuit de kantine van v.v. G.S.C. in Dordrecht. De locatie is snel gevonden, alhoewel de "stom-stom" mij heel even op het verkeerde been zette, kom ik op de afgesproken tijd aan in de kantine waar Leo en Larissa al in de rij staan om zich aan te melden. Er is ruime parkeergelegenheid daar, ik hoef geen moeite te doen om een plekje te zoeken.

Het weerbericht is somber, het is dan ook behoorlijk bewolkt als we met de wandeling gaan starten. Het duurt echter niet lang of het begint te miezeren!
Na een aantal km's komen we in het Dubbelsteynpark, en ik kom tot de ontdekking dat Dordrecht verschillende van die parkjes heeft. Erg mooi aangelegd en ik loop dan ook te genieten van al dat natuurschoon! Onderweg komen we allerlei leuke dingen tegen, zoals een knibbel-knabbel-knuisje-huisje, en een heuse ophaalbrug. Daar maken we natuurlijk even tijd voor om een foto te maken voor een brugmomentje.

Na ongeveer 6 km afgelegd te hebben komen we aan bij de rust van SWD, bij de familie Bijl, daar genieten we van een bakkie koffie en even de voetjes van de vloer. Na een aantal weken niet gewandeld te hebben ben ik daar echt aan toe!

We komen langs een bevrijdingsmonument waar we natuurlijk even bij stil staan om fotootjes te maken, er liggen nu mooie bloemstukken i.v.m. de dodenherdenking gisteren, vandaag is het Bevrijdingsdag. Het park Merwesteyn mogen we doorlopen, alhoewel de pijlen ver te zoeken zijn weet Larissa gelukkig de weg en lopen we maar volgens de routebeschrijving.
Dan komen we al snel in het centrum van Dordrecht aan waar we een uitgebreide uitleg krijgen van Larissa, die veel over Dordrecht weet te vertellen. Ze wijst ons ook allerlei plekjes aan die niet op de route staan maar die toch de moeite waard zijn te bekijken zoals het Arend Maartenshof. We komen de beheerder tegen van de Regentenkamer en mogen even naar binnen waar we ook uitleg krijgen over het hofje. Erg interessant! Er staat een plataan van 400 jaar oud! En het is er erg rustig terwijl het toch midden in het centrum ligt. De huisjes in het hofje zijn allemaal bewoond, maar zijn volgens Larissa erg klein.


Voordat we de haven langs lopen, gaan we nog even een bruggetje over om de zonnewijzer te bekijken. Er staat: "Ik tel alleen de zonnige uren". De route gaat langs de haven waar allerlei mooie bootjes liggen en een enorm jacht dat de brug omhoog doet gaan, hij moet erlangs. We staan er even bij stil omdat we de Groothoofdspoort willen bekijken, dat ook al niet op de route zit. We zien hier het drie-rivierenpunt, de Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas komen hier samen. Wat jammer van de miezer, er zijn veel terrasjes hier maar allemaal dicht!

Op de terugweg lopen we langs de Merwekade, waar de halte is van de waterbus, de Fast Ferry. Hier is de bepijling ook minimaal, we komen een mannetje tegen die flink loopt te mopperen hierover. Langs de Noordendijk lopen we de stad weer uit, langs een leuk watertje genaamd de Vlij en zo weer richting de finish. Een heel klein stukje saai lopen over de Wantijdijk en dan zij we er alweer. Lekker op tijd om straks naar een verjaardag te gaan. Ik heb genoten van deze wandeling, nooit geweten dat Dordrecht zo leuk is! De route was heel erg afwisseld, een beetje jammer van de slechte bepijling maar onze gids wist gelukkig de weg!

2 opmerkingen:

Rob Mans zei

Weer een leuk wandelverslag Ineke. Je schrijft alles zo levendig. Je bent een talent ;-)

Groetjes,
Rob

Larissa zei

Leuk om je verslag te lezen. Een andere opzet dan anders heb je gemaakt zag ik maar wel erg leuk.