Totaal aantal pageviews

maandag, juni 10, 2024

André’s tochtje Spieren voor spieren 9-6-2024 / 21 km

 


Het is zaterdag 9 juni en tijd voor een tochtje in Woudenberg en wel de Spieren voor Spierentocht van André van de Hoef. Dit is de 7e editie en ik heb de geboorte van deze tocht mee mogen maken, in 2016 was de eerste. We startten de 40 km route toen vanuit zijn kantoor in Scherpenzeel en er deden 13 personen mee! Wat een verschil met vandaag, want hoewel wij 20 km willen lopen zijn er meerdere afstanden om uit te kiezen. Het is uitgegroeid tot een populair evenement en terecht, want het is een mooie omgeving en de route uitstekend gepijld inclusief een uitgebreide routebeschrijving zowel op papier als digitaal. Wij hebben ons samen met Sjaak ingeschreven via internet en het aanmelden verloopt soepel. 

Sjaak zit al te wachten als wij aankomen, we vertrekken om 9.15 uur. En we hebben mazzel met het weer! Het beloofd een droge en zonnige dag te worden dus we kunnen lekker in de korte box!

We gaan al meteen vanuit het hotel de Grebbelinie op, en lopen over smalle graspaden langs het Valleikanaal. 
De Grebbelinie is een militaire verdedigingslinie die stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw. Het was een waterlinie, die voor een groot deel gecombineerd werd met een liniedijk waarin het leger zich kon verschansen in loopgraven, kazematten en bunkers om de vijand met kogels en granaten te bestoken. De Grebbelinie die een streep trekt van Rhenen naar Spakenburg loopt ook over Leusdens grondgebied. Daarom heeft deze militaire linie veel invloed gehad op de oorlogshistorie van deze gemeente, de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder.

Een paar schaapjes bekijken ons als we voorbijlopen en moeten we laveren tussen de uitwerpselen van verschillende dieren. Het gras staat hier al behoorlijk hoog. Dat is niet zo gek omdat het al maanden achter elkaar regenachtig weer is, dan wil het wel groeien!

Als we in Scherpenzeel aankomen is het tijd voor een paar brugmomentjes samen met Sjaak en lopen we langs Huize Scherpenzeel. Sjaak maakt een statieportret van ons voor het huis…lachen!

Op het plein voor de kerk is een koffietentje open, Prins Heerlijk heet het. We gaan lekker in de zon op het terras zitten en genieten van een heerlijke cappuccino, daar zijn we wel aan toe! We hebben er nu 5,4 km op zitten.

Dan volgen er allerlei zandpaadjes en weilanden die we doorkruisen tot aan het Valleikanaal waar we op het fietspad langs lopen. Dit loopt niet echt comfortabel omdat het een zonnige dag is en er daarom ook veel fietsers en wielrenners langs zoeven en moeten we vaak in ganzenpas lopen. Onderweg kom ik bekenden tegen, Gery en Ben en Sunny en Wilma en we kletsen gezellig tot we bij de tweede rust zijn, Mon-Chouette. 
Zij lopen de 10 km route en ik neem afscheid van ze, wij gaan lekker weer op het terras zitten en genieten van een gebakje, de bekende monchou rabarbertaart. Nu snappen we waarom André hier vaak komt, het is zó lekker!!!

Na de rust gaan we weer op pad en ontdekken we een wijziging, we gaan weer verder over hetzelfde fietspad tot aan de museum bunker. We nemen een kijkje binnen in de bunker, ik was er nog nooit geweest. Een voorstelling van hoe het geweest is tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt indruk. 

Hiervandaan lopen we tussen de weilanden richting het Stirling monument. We herkennen dit stukje als een Klompenpad wat we in de coronatijd hebben gelopen.
Het monument bestaat uit een metalen boog met daarin metalen lijnen die een neerstortend vliegtuig en weilanden verbeelden. Boven op de boog zijn acht kristallen aangebracht. De metalen boog is bevestigd in een blok natuursteen. Voor de boog is op het natuursteen liggend een plaquette van zwarte natuursteen aangebracht. 
De acht kristallen op de metalen boog staan symbool voor de acht slachtoffers van de crash. 
Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de crash van de StirlingR9197 op 3 februari 1943. Op die datum vond boven de weilanden tussen Achterveld en Hamersveld een luchtgevecht plaats tussen een Engelse Stirling bommenwerper op weg naar Hamburg en een Duitse Messerschmitt nachtjager. De bommenwerper stortte met acht bemanningsleden neer aan de rand van Landgoed Den Boom, dicht bij de spoorbrug over de Luntersebeek. Acht jonge mannen, vijf Canadezen en drie Britten, kwamen bij deze crash om het leven. Zij zijn begraven op het Gemenebest Ereveld op de begraafplaats Rusthof. Het monument is op 3 februari 2018 opgericht.
Tot zover de informatie over het monument.

Vanaf het monument is het nog maar een klein stukje naar de nieuwbouw van Woudenberg, om zo de weg op te draaien naar het hotel. Het terras van het hotel zit vol en wij melden ons af, het is 14.50 uur. Ik bedank André voor de geweldige tocht en ik haal mijn Spieren voor Spieren pin die ik besteld heb op. We krijgen nog een goodie bag mee en een flesje water of banaan. We nemen afscheid van Sjaak, die moest nog naar een verjaardag in Rotterdam en hij ging daarom meteen terug naar de camping waar hij vandaan kwam op het fietsje! Sjaak nog bedankt voor het lachen en de dopjes!

Wat hebben we weer genoten vandaag! Een mooie tocht voor het goede doel in een mooie omgeving. Daar hebben we wel een uur rijden voor over!


Meer foto’s hier


1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk,het lijkt of ik meewandel.
Wat een werk, hoe heb je dat alles onthouden? Notities gemaakt of ergens onderweg ingesproken?
Ik moest wennen aan de site met de vragen over de album,maar ik ben er uit.
Heb je dat bij andere tochten ook gedaan?
Dankjewel
Hay Ting