Totaal aantal pageviews

zondag, mei 21, 2023

Westerborkpad Station Naarden-Bussum - Station Hilversum Sportpark/ 20-5-2023 / 22,5 km



Zaterdagochtend rijden Hans en ik naar station Hilversum Sportpark omdat we weer verder gaan met het Westerborkpad. Dit keer vier etappes en in totaal 24,7 km. Dat is het plan.

Het plan is ook om de trein van 09.39 uur te halen maar dat loopt net even anders! Omdat dit station geen parkeerplaatsen heeft, zoeken we een plek om de koets te parkeren en na een aantal rondjes vinden we uiteindelijk een plekje. Dit blijkt later goed uit te pakken omdat het einde van de route langs deze straat loopt maar daar komen we later pas achter! Het is maar 6 minuten lopen naar het station en de trein vertrekt vanaf spoor 2, aan de andere kant. In het zonnetje op een bankje wachten we op de trein.
We mogen een paar stations meereizen tot Naarden-Bussum waar de route verder gaat. Maar eerst nog even een bakkie koffie scoren bij de AH to go in het station. Die drinken we op naast het station op een bankje in de zon. Het is vandaag de eerste dag van het jaar zulk lekker weer dat we in een korte box kunnen, maar in de ochtend is het nog wel wat fris. Zo beginnen we later dan de bedoeling was aan de wandeling.

Stations Naarden-Bussum - Bussumerheide 5,6 km



De eerste synagoge missen we al want we moeten een ommetje maken om op de brede en lange Brediusweg te komen. Het is een lange weg met grote en statige huizen en mooie bomen met frisse jonge blaadjes, prachtig om te zien. Aan het eind van de weg lopen we langs een Joodse begraafplaats. Daarna lopen we parallel aan deze weg terug maar deze straat is een stuk drukker met allerlei winkeltjes links en rechts. Ook komen we langs het huis van de familie Polak. Dochter Fia maakte de bevrijding van Auschwitz mee, haar zus Greta bezweek in 1946 aan de gevolgen van haar gevangenschap. Fia Polak was jarenlang conservator van het Historisch Museum.
Daarna lopen we in één streep naar de Bussumerheide waar onze eerst rust is op een bankje bij een speeltuintje, de eerste etappe van 5,6 km zit erop!

Bussumerheide - Station Hilversum 5,4 km

Dan volgt een mooi stuk over de heide. Hij staat nog niet in bloei, dat komt pas in augustus, maar het blijft toch prachtig. De gele brem staat wel mooi in bloei. Het is hier heerlijk toeven en lekker rustig. Na dit mooie stuk natuur komen we weer in de bebouwde kom, en naderen station Hilversum Mediapark. Even twijfelen we hier om bij het cafetaria te gaan zitten maar het ziet er niet uitnodigend uit. Na twee kilometer zouden we in Hilversum centrum aan moeten komen, daar zal het vast wel lukken. We lopen langs het spoor naar het station. Het spoor, dat elke keer weer terugkomt in dit lange afstand pad.
Het is inmiddels lunchtijd en onze magen beginnen te knorren. Ik heb altijd wel wat te eten bij me, maar een pauze bij een leuk tentje is altijd leuk. Maar eerst nog naar een ommetje door de straten om voorbij het huis van de familie Philips te lopen. Deze familie werd op 6 juli 1946 vermoord in Sobibor. Zoon Meijer Philips stierf in het turfstekerkamp Dorohucza, nabij Sobibor. Er liggen struikelsteentjes voor hun woning.
In het centrum is het druk maar we kunnen een leuk plekje vinden bij restaurant Rex. Heerlijk gegeten daar! Het einde van deze etappe.

Station Hilversum - Loosdrecht (monument Jeugdalijah) 6,1 km

Na de lunch is het even zoeken naar het vervolg. Maar eerst nog onze flesjes vullen met vers water uit een pomp in de straat. We lopen een stukje door het centrum naar het Mauthausenmonument. Het is een stuk steen uit het concentratiekamp Mauthausen, in een bakstenen sokkel gemetseld. De steen werd door Bill Minco, een Joodse verzetsstrijder, meegenomen uit de steengroeven van Mauthausen. Hij heeft de concentratiekampen overleefd, ondanks dat zijn ter dood veroordeling omgezet werd in levenslange gevangenisstraf. In alle rust bekijken we deze steen maar een foto nemen we niet.
Na weer een ellenlange weg, passeren we een Joodse begraafplaats en lopen we op een vijver af. Hier staan bankjes en nemen even tijd voor een pauze. Het is best warm en daar moeten we nog aan wennen. Heerlijk aan het water, met zwanen, ganzen, meerkoetjes, scholeksters, gewone eksters en kauwtjes is het goed toeven hier. We zien ook een nest met een meerkoeten familie, zo schattig die kleintjes!
We zitten nu op 59 km van de totale route van 324 km dat dit pad lang is.


Loosdrecht - Station Hilversum Sportpark 7,6 km (voor ons iets korter)

Op het 61 km punt nemen we een doorsteekje door landgoed Zonnehoeve. We hebben niet zoveel zin meer in een D-tour naar het monument Jeudalijah. Volgens de foto’s in het boekje een mooi monument maar het is ook al laat in de middag en willen bijtijds weer thuis zijn en we zijn het eerlijk gezegd ook wel een beetje zat! En dit is best een mooi stukje door het groen. Weer om een ander landgoed heen, afgezet met een hek. Het laatste stuk van 5 km is mooi, door het bos en de heide maar ook een lang, recht stuk en de laatste km is afzien. We komen er achter dat de auto in de Laapersweg staat en daar moeten we doorheen om bij station Hilversum Sportpark te komen. We lopen de route dus niet helemaal volgens het boekje en komen niet bij het station aan. 
Gelukkig heb ik een waterfles in een koeltas gedaan want we zijn allebei door ons water heen. Het is al laat als we naar huis rijden waar we zonder files of andere problemen aankomen. Uiteindelijk hebben we 22,5 km gelopen van de 24,7 km dat deze 4 etappes lang was. Op een ander moment gaan we weer verder met dit pad.



Geen opmerkingen: