Totaal aantal pageviews

zondag, april 11, 2021

Groene wissel Leerdam 11-4-2021 / 14 km

Klik hier voor de foto’s
Zondagmorgen rijden Hans en ik naar Leerdam om vanuit daar een Groene wissel route te lopen, zo’n 14 km. Een leuke dagbesteding voor de zondag!

Het weer is niet denderend maar het zou droog blijven volgens de weermannen maar wel sjaal en pet op want er staat een ijzig windje!
De auto parkeren we gratis bij station Leerdam en dan is het een kwestie van goed lezen hoe je de route moet lopen. Het plaatsje Leerdam is bekend van de glasblazerij en we zien dan ook verschillende decoraties van glas in het dorpje. Het is er verlaten en stil, zondagmorgen is kennelijk een uitslaapdag voor velen.
Via het leuke haventje en de stadswal lopen we Leerdam uit en dan de polder in. Op sommige stukken speelt de wind om onze oren en op sommige stukken hebben we hem in de rug. Er is niet veel te zien behalve wat bomen en knotwilgen en vooral veel gras. Niet echt mijn ding en ben dan ook blij als er afwisseling aan komt, een tunneltje de weg onderdoor en de dijk op. We mogen langs de Linge lopen! Ik loop te genieten van al het moois onderweg. Een kalkoen die zijn veren toont aan een vrouwtje dat achter het hek zit, jammer voor hem! Lammetjes, schaapjes en geiten en ook veel watervogels. Zelfs een ooievaar op een nest. Het eerste dorp dat we tegenkomen is Aqouy. Er staat een kerk die erg scheef staat en op het naast gelegen kerkhof ligt een vrouw die Pisa heet! Toeval of niet.....??
Ik loop verder op een stuk over de grasdijk, Hans loopt liever over het zandpad ernaast. Na 8 km wordt het tijd voor een bammetje. We zien een betonnen brugrand waar we wel op kunnen zitten. Uit de wind gelukkig. 
Na de pauze lopen we richting het dorp Asperen, bekend van het fort. We zien ook verschillende bunkers en een sluis. Via de stadswallen van Asperen komen we bij de ingang van een wandelpad, het ijsvogelpad. Geen ijsvogels gezien helaas, wel een leuk pad om te lopen.
Na dit pad komen we weer in de bewoonde wereld en zien we in de verte de kerktoren en de molen van Leerdam. Bij de brug over de Linge naar Leerdam maakt Hans nog een foto van mij bij het plaatsnaambord. In de haven zien we een bankje en de zon schijnt lekker. Nog heel eventjes de benen laten rusten en genieten van het zonnetje en iets lekkers, helaas is de horeca nog steeds gesloten. We zitten tegenover een “beren restaurant”. Zelfs geen to-go hier.
De zon verdwijnt weer achter de wolken en wij vertrekken voor de laatste paar meters naar het station waar de koets geduldig staat te wachten.
Een leuke wandeling en het is inderdaad een goede zondagmiddag besteding geweest! Bij de McDrive in de buurt halen we nog een heerlijke cappuccino om de dag af te sluiten.

Geen opmerkingen: