Totaal aantal pageviews

woensdag, september 02, 2020

Groene Wissel Beetsterzwaag 2-9 / 13 km

Voor vandaag heb ik een mooie wandeling uitgezocht op Wandelnet, een Groene Wissel Beetsterzwaag: Friese wouden.
De beschrijving spreekt mij aan want dit belooft een prachtige wandeling te worden: “Door serene bossen en velden van de Friese wouden, een zeer afwisselend coulissen landschap over zeer stille, nauwelijks belopen bospaden en lommerrijke landwegen langs prachtige landhuizen. Af en toe over een rustig asfaltweggetje of fietspad”.
Dus uitprinten die route en gaan met die banaan!

Vanuit ons hotel in Wolvega is het maar een half uurtje rijden naar Beetsterzwaag. De auto krijgt een plekje in de buurt van de Hoofdstraat waar het begin van de route is tegenover een bushalte. Deze route wordt ook wel een Groene Bus Wissel genoemd. De meeste groene wissels starten vanaf een treinstation, deze dus niet.
We lopen eerst nog een stukje verkeerd maar ja, een kwestie van goed lezen is wel belangrijk.
Via Kerkepad Oost lopen we over een klein kerkhofje met kerkje. We lezen de grafstenen en sommige zijn behoorlijk oud en versleten. Zo erg dat je de tekst niet meer kunt lezen. Even later lopen we de bebouwde kom uit na eerst nog een plaatsnaambord foto gemaakt te hebben, dat hoort er natuurlijk wel bij.
Na ongeveer vijf kilometer over allerlei soorten paadjes gelopen te hebben moeten we na een erg lang fietspad weer het bos in. Hier zien we twee bankjes staan waarvan de een wel heel erg veel achterover staat, de andere is beter. Daar nemen we even plaats om ons meegebracht eitje op te peuzelen en maken hier een bankselfie.
Na een tijd over de mooiste paden gelopen te hebben zien we ineens een boekenstalletje langs de weg. We gaan er even kijken of er wat tussen ligt, je weet maar nooit. Helaas, geen boeken voor ons en we lopen door tot het buurtschap Olterterp. Hier is een restaurant annex hotel maar we zien het terras vol zitten, het is natuurlijk prachtig weer voor een terrasje. Het valt ons op dat het veel pensionada’s zijn, of jonge gezinnen. We proberen toch een plekje te bemachtigen en warempel een plek in de schaduw is vrij. Weliswaar op een bankje zonder tafel maar dat deert niet. We nemen een lekkere cappuccino met iets lekkers erbij......dat is smullen zeg!

Na de rust moeten we weer verder en dan is de beschrijving wat onduidelijk. Maar het kan natuurlijk ook dat de beoogde route overwoekerd is door gras en niet als zodanig herkenbaar! Uiteindelijk komen we er wel uit zoals gewoonlijk, het is een kwestie van goed lezen. Maar toch, een andere omschrijving was handiger geweest.

“U loopt een wat grassig bospad in” is een understatement want het gras komt tot onze knieën maar oké, als dat de route is.....het is in ieder geval niet saai! We komen uit op een prachtig stukje natuur, een bosven met een bankje. Hier genieten we even van het moois om ons heen en staan even stil bij hoe mooi Nederland eigenlijk is.
Dan hebben we weer even een stuurloos momentje in het bos en weten niet precies welke kant we op moeten. En ook nu komen we er uiteindelijk wel weer uit, gewoon een stukje doorlopen dan zie je het vanzelf. En er is ook weer tijd voor een brugmomentje.
We mogen een rondje rond het ven lopen, en weer genieten we van de stilte hier.

En dan lopen we door een naaldbomen bos, wat een afwisselende route is dit zeg, we vervelen ons geen moment! Er is ook veel te zien: koetjes in een stukje weiland, paarden en zelfs een stier die ons gewoon voorbij laat lopen. We horen ook veel vogels maar ze zijn helaas niet te zien door al dat groen.
Als we een drukke verkeersweg over moeten steken zien we twee mooie huizen, Huize De Horst wat te koop staat en Huize Vianen, een klein en naar het schijnt onbewoond huisje, je kunt er zo naar binnen kijken. We zijn nu bijna aan het eind van de route gekomen en dat vind ik best jammer! Ineens komen we weer in de bebouwde kom en zien in de verte de ijssalon waarvan we vanmorgen zeiden: hier gaan we een ijsje halen. En dat doen we ook! Lekker nagenieten van deze prachtige wandeling. Een goed omschreven route met hier en daar wat moeilijke punten maar ach, de afwisseling vergoedt veel!


meer foto’s

Geen opmerkingen: