Totaal aantal pageviews

zondag, maart 22, 2020

Maassluis 21-3-2020 / 17 km


Het had vandaag een feestelijke dag moeten zijn, de 400ste wandeling van RS80! Maar helaas gooide het Coronavirus roet in het (wandel)eten en moesten we de tocht uitstellen. Diverse verenigingen volgden en kan er dus niet georganiseerd gewandeld worden.

We kiezen vandaag op deze mooie lente dag ervoor om niet de drukte op te zoeken maar we gaan wel een rondje lopen. Ik heb jaren terug een aantal wandelingen uit het AD verzameld en daar zit een wandeling vanuit Maassluis bij. Start is bij het metrostation Maassluis Centrum. De parkeerplaats is bijna leeg en we gaan beginnen. De route is duidelijk omschreven en we volgen de aanwijzingen op. Eerst een stuk door de bebouwde kom.

“De waterrijke wandeling staat in het teken van een zeewering langs de Maas. Toen deze zeewering in de 15e eeuw klaar was, werden er dertien sluizen aangelegd, waarvan drie in het huidige Maassluis. Een sluis was destijds niet meer dan een schuif in de dijk. Bij hoog water werd er geloosd op de rivier. Rondom de drie sluizen ontstond de visserij- en later sleepvaartstad Maassluis. De sporen uit beide perioden liggen voor het oprapen: u komt langs de Wateringse Sluis, de haven en het Sleepvaart museum. Buiten de stad wacht een weids polderland en het mooie dorp Maasland. Anno 2007 houden grote stormvloedkeringen het daar droog”
Aldus de beschrijving van de route.

Al snel lopen we een stukje langs de Nieuwe Waterweg en met de straffe wind in onze rug merken we gelukkig niet dat het nog best fris is ondanks de zon!
We passeren de halte van de pont tussen Rozenburg en Maassluis waar ik vroeger heel wat keertjes gebruik van heb gemaakt. Mijn tante woonde aan de overkant, zij was kapster. Als we een bankje in de zon zien gaan we heel eventjes zitten om een boterham te eten, het is inmiddels 12.00 uur geweest. En wie komen daar aangelopen? Mieke en Ineke uit De Lier! We maken even een praatje, altijd gezellig.....maar wel op afstand want dat moet volgens de regels van het RIVM.
Na de break lopen we richting centrum over de Koepaardbrug en is het tijd voor een brugmomentje. Een rondje om de kerk volgt langs de Groote Kerk. Een mooie gietijzeren brug, de Schansbrug, roept ook om een brugmomentje. En dan raken we eventjes het spoor bijster, we lezen de beschrijving niet goed. Hans gaat het even goed bekijken als ik een winkel ontdek die “koffie-to-go” verkoopt, ik heb nu wel trek in een bakkie! In de winkel hangt een aanwijzing hoe te betalen en er mogen niet meer dan 3 personen binnen zijn, en de koffie wordt met handschoentjes gemaakt en aangereikt, ik betaal met de pinpas om zoveel mogelijk contact te vermijden. We drinken de koffie op het pleintje op en gaan weer terug naar waar het fout ging. We mogen een trappetje af en langs het water in de haven lopen. Het water ligt bezaaid met dode vissen, een bewoner roept: de vissen hebben ook Corona! Het is een naar gezicht al die dode vissen.....

Na het centrum lopen we langs de Vliet, de Wipperskade en langs de Wippersmolen. En dan gaan we via de Trekkade en de Kluiskade richting Maasland. Daar hebben we weer even een stuurloos momentje en we moeten allebei erg plassen maar ja, wat doe je als er geen horeca meer open is??? Een bosje opzoeken! Makkelijker gezegd dan gedaan. Daarna eten we weer een boterham op een bankje.
We vervolgen de route en lopen langs een heel klein kerkhofje met een apart hek, zie foto. Wat hierna volgt is een lange weg richting het veerpontje, de wind waait stevig maar gelukkig van opzij dus we hebben nauwelijks last ervan. Wel moeten we vaak de berm in want het is een smal pad en er rijden ook vrachtauto’s. Eindelijk zien we het eind van dit pad opdoemen en nemen weer even een pauze voor de laatste boterhammen. De beschrijving zegt dat we een smal grindpad op moeten maar er gaat ook een asfalt pad die richting op. Eventjes dan maar een stukje dijk maar als er een trapje komt naar beneden grijp ik die kans aan om wat comfortabeler te lopen. Met de wind nu in de rug dus dat gaat soepel! Aan het eind van dit pad is een pannenkoekhuis, maar ja......nu niet open helaas. Dan maar door richting centrum Maassluis ik vind het nu wel weer genoeg. Mijn arm is nog steeds niet helemaal hersteld, ik krijg er weer last van. Gelukkig is de parkeerplaats niet ver meer en stappen we na ruim 16 km weer in de auto op weg naar huis.
We besluiten na deze wandeling om eens een keer terug te komen naar Maassluis maar dan met de fiets in de zomer als de crisis voorbij is. Leuk stadje, Maassluis!
klikkerdeklik

Geen opmerkingen: