Totaal aantal pageviews

zaterdag, januari 21, 2017

Tweedaagse Egmond / 21 en 22-1-2017 /2x21 kmDag 1 zaterdag 21 januari
Elk jaar wordt door Le Champion de Tweedaagse van Egmond georganiseerd , een zogenaamde wandelmarathon maar dan verdeeld over twee dagen, dus 21 km per dag. Al ruim van te voren hebben Hans en ik ons ingeschreven en de verblijfplaatss geregeld.
Op vrijdagmiddag 20 januari vertrekken we richting Egmond aan zee om in te checken bij de B&B en installeren we ons ter voorbereiding op de komende wandeldagen.
Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt vertrekken we lopend naar de sporthal de Watertoren waar we onze eerste stempel kunnen ophalen. Maar voordat we bijna bij de sporthal zijn, komt Hans tot de ontdekking dat hij zijn rugtas vergeten is en hij loopt weer terug, ik ga vast de sporthal in om onze wandelmaatjes te ontmoeten. Ik ben nog niet koud binnen (en koud is het!) ga ik het beton van dichtbij bekijken, ik struikel! Gelukkig geen nadelige gevolgen maar jeeeee....dat begint al goed! Het begon eigenlijk al bij het ontbijt, toen de gastvrouw de mand uit haar hand liet vallen, het hengsel zat niet goed!

Er gaan veel wandelvrienden van het wandelforum walkers4walkers mee en de meesten zijn al gearriveerd. Ik ga geen namen noemen want de kans dat ik iemand vergeet is groot! Een hartelijke begroeting volgt en is het wachten op Hans zodat we gezamenlijk kunnen vertrekken. Nadat Hans ook gearriveerd is, gaan we op pad en na de eerste stempel gaan we nog even met z'n allen op de foto.

Wij hebben vandaag gekozen voor de Noordroute en na een paar straatjes door Egmond gaan we het strand op. Het is behoorlijk koud maar er staat nauwelijks wind dus we hebben en geen last van. Na bijna vier km komen we bij de eerste rust en de eierkoeken en suikervrije cakejes komen tevoorschijn. De bankjes in het zand lijken aanlokkelijk en we gaan met een koffie en theetje zitten. Maar dan......zakt het bankje door in het zand, naar achteren waardoor we in het zand rollen!! Jeetje......een dag van dertien ongelukken in een dozijn!! Ik hoop dat het hierbij blijft, we mogen nog een aantal kilometers!

Na dit aangenaam verpozen lopen we verder het strand op, en als we in totaal 7 km langs de vloedlijn gelopen hebben is er weer een koffie/thee post waar een speculaasje bij komt en gaan we weer heel eventjes erbij zitten. Even maar hoor, want het is best koud in de schaduw. We mogen nu de Schoorlse duinen in, een prachtig natuurgebied. Na een paar heuvels die we tot aan de top beklimmen is het bijna 11 uur en dat betekent een neutje drinken ter ere van de gevallen militairen. Ruud sjouwt al die tijd met een stenen kruik rond waar een Schrobbelaartje in zit. En dat heeft gretige aftrek! Er worden foto's gemaakt van het uitzicht, en er zijn ook mensen die op caches uit zijn die hier gevonden worden. Hier kom ik een wandelaar tegen die ik van Facebook ken, dat is ook toevallig, tussen al die wandelaars een bekende tegen komen! Er volgt een hartelijke begroeting.
Na wat foto's van de omgeving en het gezellige samenzijn moeten we weer met de tocht aanvangen en dat doen we dan ook, we gaan op weg naar Bergen aan zee waar we de lunch gaan gebruiken. Als we een plaatsnaambord(je) tegenkomen verwacht men van mij dat ik erin ga hangen maar ik vind hem te klein!
Bij de volgende stempelpost krijgen we een mandarijntje en op het plein in Bergen aan zee is het etablissement waar we met de groep (weer) een rustmomentje hebben.
Vorig jaar verliep alles vlekkeloos hier, een snelle bediening en lekker eten. Dat is dit jaar helaas anders, de bestellingen komen wel snel maar niet foutloos. Iemand kreeg zelfs drie(!) keer iets wat ze niet had besteld! Iemand anders krijgt een koffie in plaats van een cola light, en mijn bestelling is ook niet helemaal wat ik ervan had verwacht.....nou ja, het is er wel lekker zitten op de bank.

Het is nog 8 kilometer naar de finish en er wacht nog een leuke rust inclusief gluhwein. Maar voordat het zover is, lopen we een mooie route door de duinen waar we zelfs een Schotse Hooglander ontwaren. Het is genieten in het zonnetje!
We horen de muziek al in de verte als we de stempelpost naderen en jawel hoor, de boerenhofkapel de Kinkeluters staat de longen uit hun lijf te spelen. De gluhwein komt tevoorschijn en nog meer lekkere hapjes. Het lijkt wel een lopend buffet en het is één en al gezelligheid.

En nog steeds hebben we nog een aantal km te gaan alvorens de finish te bereiken. Het zijn niet veel kilometers meer en aan de hand van de bordjes langs de weg kunnen we echt aftellen. Voor sommigen kan het einde niet snel genoeg in zicht komen, ik vind het toch een beetje jammer want dat betekent dat er een einde komt aan deze leuke wandeldag. Maar.....we mogen gelukkig nog een uurtje door de duinen struinen en dan komt toch de laatste beklimming in zicht. De groep verzamelt zich om dan met z'n allen op de finish af te stevenen. Een finishfoto wordt gemaakt, de laatste stempel wordt gescoord en als ik een medaille krijg ben ik even in verwarring want ik mag nog een dag! De stempelaar was kennelijk ook even in verwarring en ik krijg alsnog een kaart voor morgen, want gelukkig mogen we morgen weer en dan lopen we de Zuidroute.
We nemen afscheid van de groep, zij gaan met z'n allen ergens eten, wij gaan naar onze B&B. Heerlijk nagenieten van deze leuke wandeldag!
Dag 2 zondag 22 januari
Dag twee van de Egmondse Tweedaagse begint relaxed. Lekker geslapen in de bed & breakfast en na een heerlijk ontbijt gaan we op weg naar de sporthal. Het is ijzig koud want het heeft flink gevroren vannacht dus de muts, sjaal en wanten zijn geen overbodige luxe. In de ochtendschemering lopen we tegen de stroom wandelaars in die al vanaf 8.00 uur gestart zijn, wij starten vandaag ook weer met onze wandelvrienden. In de sporthal aangekomen zie ik Hetty staan en we kletsen nog even, zij gaat de Noordroute lopen, wij gaan vandaag zuidwaarts.
Als iedereen gearriveerd is kunnen we vertrekken. Maar als ik opsta, voel ik dat een sanitair bezoek noodzakelijk is en ik duik meteen na de start een Dixie in. De groep loopt voor ons uit, die halen we wel weer in.
Als ik de boulevard van Egmond oploop zie ik ineens Mieke uit het Westland en ik roep haar. Tijd voor een selfie!! Zij gaat met haar drie vriendinnen lopen.
En dan mogen we weer het strand op, we lopen vandaag richting Castricum. Omdat het zo koud is, is het zand net beton en dat loopt zalig! Het is echt genieten langs de vloedlijn. Hoewel Hans het maar wat koud vindt! Maar als we er flink de pas in hebben worden we wel warm. En wat ik al verwachtte, we halen de groep weer in, en er worden foto's gemaakt van elkaar. Bij de koffierust blijven we niet lang, daar is het veel te koud voor. Martin en Liesbeth denken er ook over om door te lopen en wij gaan met hen mee, en lopen naar de eerstvolgende strandtent De Deining die op 8.5 km van de route zit. Daar is onze enige binnenrust en als we daar arriveren proberen we een paar tafels bij elkaar vrij te maken. Dat lukt aardig en niet veel later komt de rest van het stel binnen.
Na de koffie MET gaan we bij Castricum de duinen in. Er staat een standje om een digitale groepsfoto te kunnen maken en dat doen we ook. Ik hoop dat die gelukt is, het is een hilarisch moment!
We boffen ontzettend met het mooie weer en de zon komt af en toe tevoorschijn. Hier en daar zit er nog bevroren rijp op de takken wat de duinen een winterse aanblik geeft. Erg mooi! We zien zelfs een verdwaalde Schotse Hooglander!
Bij camping Bakkum komt de traditionele gluhwein weer tevoorschijn.....jammmm! En de nodige snaai komt op tafel, het is weer een lopend buffet! Maar de vrieskou noopt ons tot vertrekken, op naar de volgende rust die gepaard zal gaan met een kruidenbittertje van Cobie. Maar eerst lopen we nog over de glooiende duinpaden en ik vereer de bosjes met een bezoekje. Er wordt zelfs tijd gemaakt voor een soort van paaldansmomentje maar dan met een dode boom.....ja, je moet toch wat!?
De laatste vijf kilometer breken aan, en al snel zien we de bebouwde kom van Egmond opdoemen. We komen uit op de boulevard en we maken nog even tijd voor een paar foto's van het strand en een bijna-Brugmomentje. De finish komt ook al snel in zicht, een finishfoto wordt gemaakt en we krijgen bij afmelden een medaille en een stempeltje in het boekje, de sticker heb ik gisteren al gehaald.
Zo komt er een einde aan een heerlijk wandelweekend. Na een douche in de B&B gaan we weer op huis aan, terugkijkend op 42 km lopen en genieten van elkaar en de omgeving! Bedankt voor het lachen en de gezelligheid!


Foto's dag 1

foto's dag 2

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Ineke,

Wederom een fantastisch verslag, en prachtige foto’s!
Het was inderdaad koud, maar eigenlijk beter dan regen.
Wij hebben deze wandeltocht ook een keer of zes gelopen.
Wij hebben toen ook zo genoten van zee, strand en duinen,
en uiteraard het wandelen.
In ieder geval jullie hebben twee fantastische wandeldagen gehad.

Groet,
Jan