Totaal aantal pageviews

zondag, september 04, 2016

Wereldhaventocht 3-9-2016 / 17 km


Vandaag gaan Hans en ik een rondje lopen in Rotterdam. De WSV Bospolder Tussendijke, kortweg BoTu heeft een paar routes uitgezet aldaar. Dit weekend zijn ook de Wereldhavendagen en daarom heet deze tocht dan ook de Wereldhaventocht. Ik ben er een paar keer eerder geweest dus ik weet precies waar het startbureau zit namelijk vlakbij het station Marconiplein dus we gaan er met de metro naartoe. We willen niet al te vroeg starten en gaan rond half tien richting Rotterdam. Half elf kunnen we, nadat we aangemeld zijn van start. Echter lezen wij op het bord dat er afwijking is in de route.....oei dat begint al goed! Opletten dus. We krijgen een uitgebreide routebeschrijving mee en een boekje met leesvoer wat betreft de bezienswaardigheden die we onderweg tegen kunnen komen. Het is een 22 pagina's tellend boekje dat we de hele route niet bekijken maar is wel leuk voor als we thuiskomen, kunnen we nog even nagenieten. En de meeste bezienswaardigheden kennen we al omdat ik een Rotterdamse ben en werk in Rotterdam.

De route start op de Schiedamseweg, de straat waar mijn dochter een jaar op kamers heeft gewoond. Het is een drukke straat met aan weerszijde winkels en woningen, in het midden rijdt de tram. Het is vandaag wat bewolkt en winderig, en af en toe is mijn jasje nodig. Dan lopen we via de Lage Erfbrug naar de Coolhaven na een eerste Brugmomentje bij Delfshaven. De Pieter de Hoochbrug onderdoor richting de Euromast en over de G.J de Jonghweg waar vroeger een tippelzone was. Aan de overkant zien we het imposante Erasmus MC waar Hans werkt. Via de rotonde lopen we de Westzeedijk over en zien we in de verte grote, ijzeren konijnen. Vast een kunstwerk want we zijn vlakbij de Kunsthal. De "afwijking" is niet te missen want in de verte is de weg afgesloten door werkzaamheden. Het is goed aangegeven ook.

In het Museumpark nemen we tijd voor alweer een Brugmomentje en genieten van de rust hier. Na het evenementen terrein van het park overgestoken te hebben komen we in de drukke binnenstad. We lopen langs museum Boijmans van Beuningen dat al vanaf 1847 bestaat. We zijn er eens geweest toen er een tentoonstelling was van Picasso.

Op de kruising Westblaak-Blaak-Coolsingel staat een kunstwerk. Het heet Cascade en het lijkt een op elkaar gestapelde berg olievaten die als een waterval uit de lucht lijken te komen vallen. Ze vormen samen een monumentale zuil. Uit de levensgrote vaten druipt een stroperige massa waarin gestalten zijn te ontwaren van een twintigtal menselijke figuren. Het is gemaakt door Joep van Lieshout. Hans zet het beeld op de foto met mij op de voorgrond.

Als we langs het Maritiem museum lopen worden we aangesproken door een vrijwilliger van de wandelvereniging die ons de juiste kant op wijst. Het is inmiddels ook wat warmer geworden, de jas kan uit. Het is ook druk met toeristen hier want er is veel te zien. Via een pontonbrug lopen we naar de overkant na een aantal Brugmomentjes.
Ik kan me hart ophalen wat dat betreft deze dag! Er zullen er nog veel volgen....

We lopen achter een groepje wandelaars aan die we even later weer terug zien komen, we lopen niet goed zeggen ze. Maar als we gezamenlijk teruglopen zien we toch een pijl staan en lopen dus wel goed! Wij hoeven niet zoveel terug te lopen langs de Wijnhaven, een straat waar mijn eerste werkgever kantoor hield. Nu niet meer, ze zijn verhuisd naar de Admiraliteitskade. In gedachten ga ik terug naar die tijd......de tijd gaat erg snel want het lijkt zo lang geleden!

Ik heb trek in een bakkie en we hebben er inmiddels 5,1 km opzitten als we bij de Oude Haven aankomen. We zien een stil terras en zoeken een lekker plekje. Maar de dames die er werken hebben alleen aandacht voor het poetswerk en niet voor klanten dus we gaan een terras verder zitten waar we wel snel geholpen worden. Lekker even genieten in de zon van de rust en het uitzicht op Het Witte Huis, met 45 meter hoogte de eerste "wolkenkrabber" van Europa. Het is een van de weinige gebouwen dat niet is gebombardeerd in de WO2.

Na de koffie lopen we de Willemsbrug op. In het boekje is te lezen dat het de tweede Willemsbrug is, de eerste werd in 1878 opengesteld en ontworpen door C.B. Van der Tak. In 1927 werd de brug enkele meters opgevijzeld en van zijn sierlijke ornamenten ontdaan. De brug speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog, op 14 mei 1940 werd het centrum gebombardeerd.

En dan lopen we het Noordereiland op, een eiland tussen Noord- en Zuid Rotterdam. Op het Prinsenhoofd staat een ovaal vorige verhoging met witte stippen. Je hebt hier een mooi uitzicht op de Erasmusbrug, ook wel "de Zwaan" genoemd. Het eiland verlaten we via de Koninginnebrug en we kijken op de ingepakte Hef, dat is vanwege onderhoud aan deze mooie brug. En hier is natuurlijk weer tijd voor een Brugmomentje omdat ik de brugwachterhuisjes, het zijn er vier, zo leuk vind.

We lopen het Poortgebouw onderdoor en zo langs mijn werk op het Wilhelminaplein. Het is hier erg druk omdat de activiteiten van de Wereldhavendagen zich hier concentreren. De Erasmusbrug steken we over via het fietspad omdat fietsen en lopen nu gescheiden is: fietsers rechts van de brug, en lopers links.

Het is nu erg druk met allerlei activiteiten en kraampjes en de lekkerste etensgeuren komen ons tegemoet. Daarom besluiten we een rust te houden in "De Ballentent", en er is warempel plaatst naast het raam in de serre. Heerlijk even bijkomen en we bestellen allebei een bal! En hij smaakt echt voortreffelijk! De Ballentent maakt zijn naam waar!

Na de lunch lopen we langs de Maastunnel, de oudste tunnel van Nederland. Om de hoek van de Maastunnel ligt het drijvende hotel Ocean Paradise. Het is een driesterren hotel en een wokrestaurant met een Aziatische supermarkt. Wij hebben hier onze trouwfoto's laten maken.

De Euromast is gebouwd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 met een restaurant op 100 meter hoogte. In 1970 is de Space Tower erop geplaatst en met een draaiende cabine word je naar 185 meter hoogte gebracht. Wij lopen vlak langs deze Euromast, richting de Puntegaalstraat waar het voormalige belastingkantoor staat.

Ik denk dat we nu zo'n beetje aan het eind van de route zijn maar we hebben nog een stukje Rotterdam te goed. Namelijk het Lloydkwartier, een nieuwe wijk in het oude havengebied van Delfshaven. We lopen de Mullerpier in zijn geheel heen en weer, hier maak ik een foto van ons tweeën met de Maastunnel op de achtergrond en zo naar de St Jobshaven waar een groot pakhuis omgetoverd is tot een appartementencomplex. De balkons zien er stuk voor stuk groen uit en doet denken aan Barcelona.

We lopen langs het in 2015 onthulde slavernij monument dat staat op de plek waar vroeger schepen naar Afrika vertrokken voor de slavenhandel. Op 1 juli 2013 is het precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. De slavernij werd eerder, in 1814, verboden.

Het laatste stukje van de route lopen we door Delfshaven waar Piet Heyns standbeeld uitkijkt over de haven. Hij was admiraal van de vloot van de West-Indische compagnie die een lading zilver ter waarde van 12 miljoen gulden in Delfshaven aan land bracht.

Aan het eind van de Voorhaven zien we een molen, De Destilleerketel, een nog werkende molen oorspronkelijk gebouwd in 1727. Er wordt graan gemalen voor warme bakkers en heeft ook een educatieve taak.

Als we bijna aan het eind van de route komen, moeten we nog 1,2 km afleggen over een zogenaamd dakpark, het grootste dakpark van Europa. Het werd in 2013 officieel geopend. Het is 1200 meter lang, 85 meter breed en grotendeels 9 meter hoog. We moeten dan ook af en toe flink klimmen!

Aan het eind van dit park is de finish en wij melden ons af. Na een praatje met de vrijwilligers tap ik nog wat water voor onderweg en terwijl ik weg wil lopen, zie ik Esmeralda opstappen met een hond. Zij heeft samen met Karin 22 km afgelegd en ze worden opgehaald door de man van Karin. We kletsen even wat en voor we het weten mogen we in de koele auto stappen, we krijgen een lift naar huis aangeboden! Dat slaan we niet af, en zo komen we ineens heel snel weer in Spijkenisse aan. Moe maar voldaan kijken we terug op een volmaakte wandeldag!
Dit verslag heb ik geschreven met behulp van het meegeleverde boekje, gemaakt door Wil van Dam.
bekijk hier de foto's van vandaag

3 opmerkingen:

Frans zei

Rottterrrrrrdam ..... Leuke verslag , mooie foto's .
Oja joh !!
Maar mooi om te lezen dat jullie samen genieten !!

Mirjam zei

Leuk verslag van een leuke wandeling. Herkenbaar verhaal, ik heb deze tocht een paar jaar geleden ook gelopen en vond het toen ook erg leuk. Er is ook zoveel te zien onderweg, ik heb me destijds geen minuut verveeld. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar ... ooit.

Anoniem zei

Hoi Ineke,

Wat een prachtig mooi, (zoals gewoonlijk)verslag van dat mooie ROTTERDAM waar mijn roots liggen.

En ook die foto’s in één woord geweldig, m’n trots kwam naar boven.
Ook zo’n mooie compositie, geweldig.
Maar daar leent deze stad zich ook voor.
Wat leuk voor jou dat Hans mee gaat, wandelen, erg leuk.
Dat boekje waar je over spreekt is dat te koop?


Met vriendelijke groeten,
Jan