Totaal aantal pageviews

maandag, augustus 19, 2024

Westerborkpad ‘t Harde - Wezep / 13,2 km



Omdat het vakantie is en wij een paar daagjes in Assen verblijven vinden wij het een goed plan om een deel van het Westerborkpad te gaan lopen. Na het ontbijt pakken we in, checken uit en gaan op weg naar station ‘t Harde waar we de laatste keer gestopt zijn. Alleen……het regent al heel de ochtend!! Zullen we…….gaan of niet?

We bekijken het wel op het station. Het regent in ieder geval niet zo hard. 

De auto parkeren we in Wezep en gaan met de trein naar ‘t Harde. Op het station aangekomen, het is maar 6 minuten rijden, regent het nog steeds een beetje. Geen reden om niet te gaan wandelen dus dat doen we ook! Het startpunt is snel gevonden. We hebben de route op de telefoon gezet want het boekje ligt nog thuis. En achteraf is het boekje ook niet nodig geweest want we komen helemaal geen oorlogs monumenten tegen op dit stuk. Het is wel erg mooi! Nagenoeg alleen maar bossen en het is erg stil. Een enkele fietser passeert onze route. We lopen ook een stuk langs de snelweg die goed te horen is. En langs een monumentaal huis van hout, maar vlak langs de snelweg! Ik zou gek worden van het lawaai en dan woon je zo mooi! 🥹 
In het plaatsje ‘t Loo nemen we een pauze bij restaurant D ‘olde dreiput. Het is er niet druk maar een grote familie aan één tafel maakt geluid voor tien! Er is een grote speeltuin en we zitten buiten onder een groot zeil naar de verrichtingen van al die kinderen te kijken. Wel grappig. Maar dan wordt het aarde donker en we horen gerommel in de lucht! Ineens breekt het los en het regent héél hard!  Blij dat we onder het zeildoek zitten.

Na de lunch vertrekken we weer het bos in voor het laatste stukje en dit keer kunnen we GPS goed volgen. Ook de bepijling is goed te volgen dus uiteindelijk komen we weer aan in het plaatsje Wezep. We lopen door een straat met allemaal vrijstaande huizen, wat mooi om hier te mogen wonen! Op het station staat onze auto geduldig te wachten en dan gaat het weer regenen. Maar nu is het niet erg, we rijden naar huis. Dus we hebben deze etappe tussen de buien door kunnen lopen. Ik heb ervan genoten!

maandag, augustus 12, 2024

Heuvelland 4 daagse 2024 / 8 - 11 augustus / 4x 14 km




Het begint na 3x een traditie te worden. De Heuvelland Vierdaagse in Zuid-Limburg, start in Berg en Terblijt. De reclame slogan is vier dagen wandelen en genieten in het 5 sterrenlandschap. Nou dat klopt wel hoor, het is zeker een prachtige omgeving.


We hebben ons ingeschreven voor 4x 14 km via internet en dit jaar moeten we een polsbandje ophalen, net als in Nijmegen. Vanwege het grote aantal wandelaars wil men de startprocedure makkelijker laten verlopen. Er doen ruim 6000 wandelaars mee! De QR-code krijgen we via de mail.
Woensdagochtend rijden wij weg en checken ‘s middags eerst in bij ons Van der Valk hotel in Heerlen. Een prachtige kamer met airco die we in de loop van de week wel nodig zullen hebben want het gaat warm worden! Na het eten (vispannetje en een mascarpone mousse na) gaan we naar Berg en Terblijt om de opening van de wandelweek mee te maken, het schijnt altijd een spektakel te zijn. Ieder jaar iets anders, dit jaar treedt een acrobatisch paar op Wheel-Sensation. We kunnen het niet zo goed zien omdat we ver van het podium zitten. Wel jammer, ik ga op een verhoging staan om toch nog iets ervan mee te maken. Het is wel gezellig met wandelvrienden want Syl en haar wandelvriend Rick is er met haar man Hans en Sjaak, Henriette en haar echtgenoot Rick zijn er ook voor de eerste keer bij. Fred komt ook nog langswaaien met zijn zoon Marc.
De vlaggen worden gehesen, het Limburgs volkslied wordt gezongen en de burgemeester van Valkenburg aan de Geul houdt een praatje. De schutterij van de Nachtwacht uit Berg en Terblijt komt ook langs.
Het wordt niet zo laat want we moeten er morgen vroeg uit. Om 9.00 uur worden we op het startterrein verwacht.

Dag 1 Boeken en polsbandjes

De weersverwachting is goed, niet te warm en niet te koud dus we kunnen zonder jas starten, wel zo fijn. We rijden van Heerlen naar de grote parkeerplaats vlakbij het startterrein en zien onderweg al vele wandelaars. Het aanmelden verloopt wat traag maar al kletsend met twee dames die bij ons in de rij staan gaat het best snel. Het duurt ongeveer 10 minuten als wij ons gele polsbandje, een lint met een aantreksysteem, aangereikt krijgen. Er zit een QR code op die gescand dient te worden bij start en finish. Syl trekt de band al aan maar hij blijkt niet meer af te kunnen. Gelukkig heb ik hem heel los zitten, aan de linkerarm bij mijn horloge. Je merkt er niets van, die bandjes van de Nijmeegse zijn veel irritanter!
Sjaak, Fred en Henriëtte lopen de 21 km route en gaan precies de andere kant op, en starten eerder dan wij dus we zullen hen deze week ook niet meer zien. Misschien nog bij de finish?
Al snel lopen we de natuur in door het Geuldal en naar Schimmert waar onze eerste rust is. Rust met vlaai natuurlijk, we zijn tenslotte in Limburg. We genieten van deze plaatselijke lekkernij want alleen hier krijg je de echte Limburgse vlaai! Deze rust is een schietbaan van de Schutterij Sint Sebastianus. Na de rust lopen we over paden met steentjes en zien onderweg dat de regen veel heeft verwoest en zijn de paden grotendeels weggespoeld . We kunnen er wel goed wandelen want er zijn herstel werkzaamheden geweest, dat is goed te zien. Het pad is ook glooiend maar vandaag valt dat reuze mee. We bezoeken ook de kerk van St.Gerlach. Erg mooi om er rond te lopen en we branden een kaarsje. Syl scoort nog een paar boeken die in mini biebjes staan.
Het laatste stukje is pittig want we mogen de heuvel naar Berg op! Uiteindelijk lukt dat ook en Syl en Hans wachten ons bij een muurtje op. Hier nog even uithijgen, dan door naar de finish om daar een biertje te drinken. Daar wacht Fred ons al op, hij heeft vandaag snel gelopen. Hij deelt marinesuiker uit. Een suikerklontje gedoopt in sterke drank, lekker! Ineens zien we een ijscoman staan en we bedenken ons geen moment: lekker smullen! We maken foto’s van elkaar en dan is het tijd om op te stappen om ons klaar te maken voor de volgende wandeldag.
Als we het finish terrein verlaten kom ik Mieke en Willeke tegen. Leuk hen hier te zien! Van Willeke hoor ik dat tante Els vandaag aan haar laatste reis begint. Zij is al geruime tijd ziek maar dat het zó slecht ging wist ik niet. Wat verdrietig! Met haar in gedachten rijden we terug naar Heerlen.



Dag 2 Groepsfoto en ijs

Vandaag is de starttijd hetzelfde, 9.00 uur. Na een heerlijk ontbijt rijden we via Valkenburg naar het parkeer terrein. Op het startterrein hoeven we alleen maar naar de scanner te lopen voor een start scan en kunnen we weer op pad. Maar eerst een groepsfoto bij het Heuvelland schilderij.
We gaan via de Wippertse Heide, het Geuldal en Bergse Heide en het plateau van Margraten en Wolfshuis naar de rust in Groot-Welsden. Na de rust via Klein-Welsden en het Gasthuis terug naar de finish.
Vandaag lopen we de minst interessante route, veel vergezichten en weinig bos. Langs maisvelden en aardappel velden. We maken ook de bemesting van een akker veld mee, wat een stank!! Interessant om te zien hoe dat gaat…..
Langs de route staat een horeca stalletje met heerlijkheden en er zijn stoeltjes maar wij lopen door tot de officiële rust, met vlaai natuurlijk! Ik test de kersenvlaai maar vind de pudding vlaai toch het lekkerst! En het weer is vandaag overwegend bewolkt en een frisse wind maar het is aangenaam wandelweer.  Bij deze rust laten we ons vieren op de foto zetten door een medewandelaarster die we de andere dagen ook weer tegenkomen.
De paden gaan op en neer en grotendeels onverhard en over steentjes. Op het laatst kan ik geen stenen meer zien!! Dan wil ik alleen nog maar finishen en een biertje scoren!
Na de laatste heuvel ben ik blij dat ik er ben! De afstand is vandaag iets minder dan 14 km maar dat maakt het niet minder zwaar! We nemen afscheid van Syl en Hans na het gezellige samen zijn en wij gaan nog een patatje eten. Die smaakt heerlijk! Vanavond in het hotel eten, het is een pokebowl geworden zonder nagerecht, alleen een cappuccino na.




Dag 3 Kaarsjes branden en warm

De derde dag alweer en het wordt een warme dag! Bij het startterrein wachten we op Syl en Hans en samen lopen we na de start scan richting de Bemelerberg. Hier lopen we volop in de schaduw en kletsen we wat af. Het is een mooie route, onderbroken door foto momentjes van het adem benemende uitzicht op Maastricht. De berg lopen we ook weer af, dat gaat makkelijker dan omhoog maar het is toch opletten waar je je voeten neerzet. Sommige wandelaars sprinten langs je heen alsof het niets is, net berggeiten!! Ik doe het liever iets voorzichtiger…. In een kerkje gaan Syl en ik een kaarsje branden voor Els en Marina en alle andere geliefden die in de hemel zijn. Onderweg lopen we langs een mergelgroeve en we maken foto’s van elkaar. Komen we weer de dame tegen die gisteren van ons een foto maakte, en ze maakt er dit keer weer een paar van ons tweeën. Syl en Hans zijn doorgelopen die zien we wel bij de rust.
De rust is in Blankenberg in een immense hal van een aardappel teler. Het is druk maar we kunnen toch een plekje vinden, Hans gaat een vlaai en koffie halen. Heerlijk even uit de zon en bijkomen! Hier zien we op het bord dat het vanaf hier nog 7,2 km is maar dat klopt niet blijkt later. Vandaag is de route maar liefst drie kilometer langer!!
We lopen dus 10 km zonder rust over zand- en steen paadjes en bos- en graspaadjes. Ik begin het behoorlijk zat te worden mede door de warmte die we niet gewend zijn. Morgen wordt het nóg warmer! Eindelijk komen we aan bij de finish en ploffen neer met een verfrissend biertje. Nog even napraten en een patatje speciaal eten. We gaan vlakbij de finish zitten smullen zodat we onze wandelvrienden binnen zien komen maar dat is niet gelukt. Dan maar door naar het hotel en de airco! Na een heerlijk bad dineren we in het hotel. Ik neem weer alleen een voorgerecht, sashimi en als toetje een verrukkelijke tiramisu. Met ons buikje vol kijken we naar de dames 4 x 400 meter op de Olympische spelen. Een spannende wedstrijd, de dames halen zilver!




Dag 4 Héél warm en ijsje eten in Valkenburg

Alweer de laatste dag! Na het ontbijt pakken we de koffers verder in (gisteravond al het meeste ingepakt) en checken uit om daarna naar Berg en Terblijt te rijden. Ik krijg een app van Syl: we zijn er! als wij net het parkeerterrein op rijden. We kunnen deze keer vrij vooraan staan, dat is gunstig!
Na de start scan lopen we door de straten van Berg richting Valkenburg wederom over grotendeels onverharde paden. In Valkenburg maken we tijd voor een ijsje en eten die op in de schaduw. Dat is even genieten zeg! We maken foto’s en selfies van elkaar. De route gaat ook door een wielercentrum en daar is de fruit post weer. Dit keer neem ik geen appel. Ook hier gaan we heel eventjes binnen zitten. De start van de Tour de Femmes is dit jaar in Rotterdam en gaat woensdag door Valkenburg wat goed te merken is. Er rijden hier veel wielrenners rond!
De rust is bij ASP in Oud-Valkenburg, en een plekje in de schaduw is schaars maar toch gevonden! Ook hier eten we weer een puddingvlaai om het af te leren! Zo lekker!
Vanaf hier lopen we over gras- en steenpaadjes heuvel op en -af en door de hitte is dit erg zwaar. Ik zie een bord: echt gek 😜 hier stond oorspronkelijk Slecht wegdek. 
Ik begin te verlangen naar de finish en zie in de verte het kerkje van Berg. Als ik denk dat we de laatste meters gehad hebben, word ik op het verkeerde been gezet! We mogen nog niet omhoog maar lopen over een verschrikkelijk slecht begaanbaar steenslag pad. En dan is daar eindelijk die laatste heuvel en zijn we er bijna. Moe maar voldaan gaan we een laatste scan halen en stickers voor het boekje. En natuurlijk nog een biertje om te proosten met onze wandelvrienden op een heerlijke wandelweek. Ik heb ervan genoten. Wat een leuke Vierdaagse is dit maar wel zwaar! Trots op Hans dat hij het ook gered heeft zonder problemen. Helaas zien we onze andere wandelvrienden niet meer maar via de app houden we elkaar op de hoogte. Zij zijn ook allemaal gefinisht zonder problemen!
Wij rijden na afscheid genomen te hebben naar Spijkenisse en komen daar na twee tussenstops aan om 18.45 uur.